Промоција на книга на Браево, 12 мај

Во недела на Саемот на книга се одржа промоција на книгата “Сонливи приказни од тајната шума” од авторката Алма Растодер. Книгата е напишана на три јазика македонски, босански и албански. Секако во оваа промоција учествуваше и Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот со адаптација и принтање на книгата на Браево … Read more

Работилница за правилна интеракција со лица со оштетен вид, 8 мај

На 8 мај 2019 година се одржа работилница за правилна интеракција со лица со оштетен вид за старателите на лицата со посебни потреби. Обуката се состоеше од совети за соодветен третман на лицата со оштетен вид, демонстрација преку симулација на вежби на реални ситуации со кои се соочуваат секојдневно и презентација на едукативно видео. Спојување … Read more

Часови во Ресурсните центри, 3 мај

Во Ресурсните центри се целосно одржани часовите според неделниот распоред. Вкупно четири наставни паралелки се одржаа во четирите Ресурсни центри во Велес, Штип, Тетово и Битола (со исклучок на училиштето за слепи во Скопје). Неделнo истакнување: Час по математика во Штип – множење и делење на 9. Час по уметност – цртање на портрет на … Read more

Скрининг на очи во ЗОО, 12 мај

Проекто на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот континуирано ги спроведува скрининзите како и поддршката за нивно спроведување во служба на граѓаните. Во Зоолошката градина на Скопје беше успешно реализиран скрининг со Лајонс клубовите.

Очен скрининг на Водно, 11 мај

Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот во рамките на одбележувањето на заеднички настан со Лајонс клубовите, Планинарски клуб Бистра и  Петар Ренџов и Тумбао Салса Бендот даде свој придонес со скрининг и мерење на очен притисок.