Промоција на книга на Браево, 12 мај

Во недела на Саемот на книга се одржа промоција на книгата “Сонливи приказни од тајната шума” од авторката Алма Растодер. Книгата е напишана на три јазика македонски, босански и албански. Секако во оваа промоција учествуваше и Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот со адаптација и принтање на книгата на Браево писмо за слепите и лицата со пречки во видот.

Read more

Работилница за правилна интеракција со лица со оштетен вид, 8 мај

На 8 мај 2019 година се одржа работилница за правилна интеракција со лица со оштетен вид за старателите на лицата со посебни потреби. Обуката се состоеше од совети за соодветен третман на лицата со оштетен вид, демонстрација преку симулација на вежби на реални ситуации со кои се соочуваат секојдневно и презентација на едукативно видео. Спојување на корисници со лични асистенти од програмата за обука на лични асистенти.

Read more

Часови во Ресурсните центри, 3 мај

Во Ресурсните центри се целосно одржани часовите според неделниот распоред. Вкупно четири наставни паралелки се одржаа во четирите Ресурсни центри во Велес, Штип, Тетово и Битола (со исклучок на училиштето за слепи во Скопје).

Неделнo истакнување: Час по математика во Штип – множење и делење на 9. Час по уметност – цртање на портрет на Гоце Делчев со помош на светлоста.

Read more

Скрининг на очи во ЗОО, 12 мај

Проекто на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот континуирано ги спроведува скрининзите како и поддршката за нивно спроведување во служба на граѓаните. Во Зоолошката градина на Скопје беше успешно реализиран скрининг со Лајонс клубовите.

Read more

Очен скрининг на Водно, 11 мај

Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот во рамките на одбележувањето на заеднички настан со Лајонс клубовите, Планинарски клуб Бистра и  Петар Ренџов и Тумбао Салса Бендот даде свој придонес со скрининг и мерење на очен притисок.

Read more

Скрининг на очи во Кичево, 10 мај

Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот продолжува со своите активност, со цел подобрување и унапредување на квалитетот на живеење кај општата популација. Во Кичево на Специјалната олимпијада за лицата со посебни потреби во соработка со Лајонс клубовите и Офталмологија Систина беше направен скрининг на очи како и мерење на очен … Read more

Активност за очен скрининг во градинката Детско царство, 18 април

Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот направи скрининг на очи кај дечиња од 2,5 до 6 годишна возраст во градинката Детско царство во Скопје.За време на скринингот на неколку деца им беше препорачан понатамошен преглед.

Скрининг на очи во градинката ‘Бушава азбука-кидс’, 17 април

Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот направи скрининг на очи кај дечиња од 2,5 до 6 годишна возраст во градинката Бушава азбука-кидс во Скопје.За време на скринингот на неколку деца им беше препорачан понатамошен преглед.

Креативни работилници за децата со пречки во видот, 12 април

Сите часови во Ресурсните центри се одржани според неделниот распоред. Одржани се вкупно 50 часови во сите четири Ресурсни центри во Велес, Штип, Тетово и Битола, вклучувајќи ги и часовите во училиштето за слепи во Скопје. Посебно е истакнато и неделното гледање на аудитивно-фонемска приказна “Снежана и седумте џуџиња” со учениците со оштетен вид со … Read more

Активност за очен скрининг во градинката Пиколини, 11 април

Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот направи скрининг на очи кај дечиња од 2,5 до 6 годишна возраст во градинката Пиколини во Скопје.За време на скринингот на неколку деца им беше препорачан понатамошен преглед.