Почетна

30,214 скринирани деца! Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот на Алсат 3.10.2018 ФИЛМ ЗА ЛИЦАТА СО ПРЕЧКИ ВО ВИДОТ И НИВНИТЕ СПОСОБНОСТИ

30,214 скринирани деца!

Проектот за децата со пречки во видот ја заврши 2018 година со 30,214 очни скрининзи кај децата. Тоа е голем успех и ја надминува целта од 23,000 до крајот на 2018 година. Се гледаме во 2019 година!

 

Read more

ФИЛМ ЗА ЛИЦАТА СО ПРЕЧКИ ВО ВИДОТ И НИВНИТЕ СПОСОБНОСТИ


Видеото е нераскажана приказна за стотици лица со оштетен вид во Македонија кои се предизвикуваат себеси и заедницата, преку ангажирање во многу активности и програми.

Read more

Скрининг активност во градинката „Литл ми“ - Скопје, 15 февруари

На 15-ти февруари, 2019 тимот на Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за децата со пречки во видот продолжи со скрининг активностите, овој пат во градинката „Литл ми“ во Скопје. Деца од 3 до 6 годишна возраст беа прегледани и ниту еден од нив не беше упатен за понатамошен очен преглед, што е голема реткост.

 

Повеќе

Креативна работилница за деца со оштетен вид, 12 февруари

Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид – Црвен крст на град Скопје, на 12 Февруари 2019 година, во училиштето за деца со оштетен вид – ДУРДМОВ „Димитар Влахов”, се реализира креативна работилница наменета за децата со оштетен вид. На самиот почеток на работилницата од страна на тимот на Центарот во вид на краток вовед беше објаснето што ќе се работи на работилницата. Темата на работилницата беше изработка на честитки и предмети од глина и волна по повод 14 февруари – Денот на …

Повеќе

Часови по пливање за лицата со пречки во видот, 10 февруари

Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за деца со пречки во видот, организираат голем број на активности и круг на настани за деца со оштетен вид. Eден од многуте активности е, исто така, бесплатен час за пливање кој се одржува секоја недела во базенот “Борис Трајковски” во Скопје.

На 10-ти февруари, 2019 година Проектот за децата со оштетен вид организираше час по пливање за лица со оштетен вид во базенот “Борис Трајковски” – Скопје.

Повеќе

Работилница за превенција на дијабетес за лица со оштетен вид, 7 февруари

На 7-ми февруари 2019 година, во просториите на Сојузот на слепи лица во Скопје, Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за деца со пречки во видот организираше едукативна работилница за корисниците на Центарот за поддршка за лица со оштетен вид. Интерактивната работилница опфати дискусија помеѓу корисниците и едукаторот – медицинска личност која ја олеснуваше работилницата. Сите учесници добија совети за дијабетес. Темата опфати информации, како што се светската статистика за луѓето со оваа болест, рано откри…

Повеќе

Обука за правилно постапување со лица со оштетен вид

Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид – Црвен крст на град Скопје, на 8 февруари 2019 година, се реализираше обука за правилно постапување со лица со оштетен вид наменета за идни волонтери кои ќе бидат вклучени во редовните активности на Центарот за поддршка.

Обуката се состоееше од презентација на работата на Центарот, неговото функционирање и редовните активности во Центарот, совети за правилно постапување со лицата со оштетен вид преку практична презентација, прикажувањ…

Повеќе